Pirksiu skrudintuvą: patikrinti patarimai
17 November 2025Skrudintuvas – vienas populiariausių virtuvės prietaisų, padedantis greitai ir lengvai paruošti gardžius pusryčius ar skanius užkandžius. Tad tikrai nestebina, jog šių populiariųjų virtuvės prietaisų pasiūla šiuo metu yra itin gausi: nuo kompaktiškų, paprastą, bet patikimą skrudinimą siūlančių modelių iki įspūdingo dizaino, pačiomis moderniausiomis funkcijomis pasižyminčių skrudintuvų. Kaip iš šios gausos išsirinkti teisingai? Norint įsigyti geriausiai asmeninius poreikius patenkinantį skrudintuvą, jūsų kelrodžiu gali tapti šis išsamus skrudintuvo pirkimo vadovas.
Išsiaiškinkite, kokio skrudintuvo ieškote
Jei naujas skrudintuvas yra jūsų planuojamas pirkinys, reikia tiksliai išsiaiškinti, ko ieškote. Tai galima padaryti įvertinus konkrečius poreikius. Atsižvelkite į savo maisto gaminimo įpročius, šeimos narių skaičių ir erdvę virtuvėje. Ar norite, kad skrudintuvas tik skrudintų duoną, ar į pusryčių bei užkandžių meniu pageidaujate įtraukti ir kitus kepinius – kruasanus, riestainius, bandeles? Ar turite didelę šeimą, kuri susirenka prie pusryčių stalo? O gal jūsų virtuvė – itin kompaktiška, tad ant stalviršio nėra daug vietos? Atsakius į šiuos klausimus ir susipažinus su konkrečiomis skrudintuvų savybėmis, išlieka didelė tikimybė, jog išsirinksite geriausiai sau tinkantį skrudintuvą. Taigi pradėkime sėkmingas paieškas.
Kokio galingumo būna skrudintuvai?
Nors visi skrudintuvai sukurti tam, kad iki norimo traškumo paskrudintų duoną, tačiau kaip greitai šis procesas įvyks priklauso nuo skrudintuvo galingumo. Šiuo metu rinkoje galima rasti skirtinga galia pasižyminčius skrudintuvus – didesnės galios skrudintuvas duoną paskrudina greičiau, o mažesnės galios skrudintuvas užtrunka ilgiau. Vis tik reikia žinoti, jog namų naudojimui dažniausiai rekomenduojama rinktis 800–1500 W galios skrudintuvą. Tokio galingumo puikiai pakanka norint pasiekti gerą greičio ir tolygaus skrudinimo pusiausvyrą. Be to, 800–1500 W galios skrudintuvai nėra tie prietaisai, kurie gerokai padidina sąskaitas už elektrą. O tai labai svarbu ieškant ne tik greitai veikiančio, bet ir elektros energiją taupančio prietaiso.

Nuotrauka (pexels.com)
Kokie konstrukciniai sprendimai gali būti aktualūs?
Skiriasi ir skrudintuvų konstrukcija, kuri yra pritaikyta skirtingiems poreikiams. Dažniausiai namų naudojimui skirti dviejų arba keturių riekelių skrudintuvai. Dviejų riekelių skrudintuvai vienu metu gali paskrudinti dvi duonos riekes, tad puikiai tinka tuomet, kai pusryčiai yra ruošiami vienam, dviem ar trims asmenims. Be to, šie skrudintuvai pasižymi kompaktiškumu, todėl juos galima įsigyti net tada, kai ant stalviršio nėra daug vietos. Keturių riekelių skrudintuvai vienu metu gali paskrudinti keturias duonos riekeles, ko dėka gardžiais pusryčiais aprūpinama gausesnė šeima. Vis tik reikia žinoti, kad keturių riekelių skrudintuvai paprastai yra didesni, tad jiems virtuvėje gali prireikti daugiau vietos. Dar vienas svarbus konstrukcinis sprendimas – skrudinimo angų plotis. Šiuo metu galima rasti skrudintuvų, turinčių itin plačias angas, kas yra labai naudinga ir patogu ne tik skrudinant sumuštinių duoną, bet ir norint paskrudinti storesnes naminės duonos riekes.
Kokių funkcijų tikėtis?
Daugelis modernių skrudintuvų yra papildyti įvairiausiomis funkcijomis, kurios suteikia galimybę pasiekti nepriekaištingų skrudinimo rezultatų ir taip pat gerokai praplečia pusryčių meniu, nes leidžia paruošti gardžius kruasanus, bandeles, pyragaičius, riestainius. Žinoma, nuo funkcijų įvairovės priklauso skrudintuvo kaina. Todėl verta gerai apsvarstyti, kokios skrudintuvo funkcijos jums yra reikalingos ir kokiomis tikrai naudositės.
-
Reguliuojamas apskrudinimo lygis. Viena naudingiausių ir dažniausiai moderniuose skrudintuvuose sutinkamų funkcijų yra reguliuojamas apskrudimo lygis. Šios funkcijos dėka galima paskrudinti duoną taip, kad ji geriausiai atitiktų asmeninius skonio pageidavimus – nuo lengvai paskrudintos duonos iki tamsesnių ir traškesnių duonos riekelių. Be to, renkantis skirtingus skrudinimo nustatymus galima skrudinti skirtingas duonos rūšis ir nesibaiminti, kad ji sudegs. Pavyzdžiui, viso grūdo tamsi duona paprastai apskrunda greičiau nei balta duona. Tad nustačius atitinkamą skrudinimo lygį tam tikrai duonos rūšiai galima pasiekti tolygų apskrudinimą ir skaniausius rezultatus.
-
Atitirpinimo funkcija. Dažnai užšaldote duoną, kad išsaugotumėte jos šviežumą? Tuomet skrudintuvas su atitirpinimo funkcija puikiai pasitarnaus nusprendus užšaldytą duoną panaudoti skrudinimui. Naudojant atitirpinimo režimą, galima be vargo paskrudinti šaldytą duoną vos vienu mygtuko paspaudimu, apsaugant ją nuo pridegimo ir užtikrinant puikų skonį.
-
Bandelių pašildymo stovas. Jei norite praplėsti pusryčių meniu, tuomet skrudintuvas su bandelių pašildymo stovu padės tai padaryti. Ant bandelių šildymo stovo galima lengvai pašildyti mėgstamas bandeles, pyragaičius, suktinukus, kruasanus, tad skrudintuvas tampa itin universalus.
-
Vienpusis skrudinimas. Mėgstantiems riestainius skirti skrudintuvai, turintys vienpusio skrudinimo nustatymą. Šios funkcijos dėka galima skrudinti tik perpjautą riestainio pusę, o kita pusė lieka minkšta.
-
Laikmatis. Skrudintuvai su laikmačiu leidžia stebėti ir kontroliuoti visą skrudinimo procesą, užsitikrinant geriausius skonius ir apsisaugant nuo pridegimo. Kai kuriuose modeliuose yra skaitmeninis ekranas su laikmačiu, todėl stebėti duonos skrudinimo eigą tampa dar patogiau bei lengviau.
-
Automatinis išsijungimas. Skrudintuvai, turintys automatinio išsijungimo funkciją, automatiškai išsijungia, kai duona iššoka arba kai skrudintuvo laikmatis pypteli. Ši funkcija suteikia ne tik papildomo patogumo, bet ir saugumo, nes skrudintuvas yra apsaugomas nuo perkaitimo.

Nuotrauka (pexels.com)
Skrudintuvo priežiūra ir dizainas
Perkant skrudintuvą, taip pat labai svarbu atsižvelgti į jo priežiūrą ir dizainą. Ieškant minimaliausios priežiūros reikalaujančio ir lengviausią valymą užtikrinančio skrudintuvo, verta atkreipti dėmesį į skrudintuvus, turinčius išimamą trupinių padėklą. Kadangi duonos skrudinimas neatsiejamas nuo trupinių, skrudintuvas su išimamu trupinių padėklu garantuos tai, kad po kiekvieno skrudinimo padėklą lengvai nuimsite ir be didelio vargo nuvalysite nepageidaujamus trupinius. Kalbant apie skrudintuvo dizainą, šiuo metu galima rinktis įvairiausius variantus – nuo minimalistinio dizaino ir universalių spalvų iki retro stiliaus skrudintuvų, pasižyminčių žavinga spalvų palete. Tad dizaino pasirinkimas priklauso nuo individualių pageidavimų ir, žinoma, virtuvėje vyraujančio interjero.
Investuokite į kokybę ir visada gardžius rezultatus
Galiausiai perkant skrudintuvą, labai svarbu rinktis kokybę. Iš tvirtų bei patvarių medžiagų, tokių kaip nerūdijantis plienas, pagaminti skrudintuvai pasižymi geresne konstrukcijos kokybe ir savo darbą puikiai atlieka ilgus metus. Nesvarbu, ar ieškote paprasto, kompaktiško skrudintuvo, ar norite įsigyti daugybę modernių funkcijų siūlantį skrudintuvą, aukšta kokybė yra naudojimosi komforto ir gardžių rezultatų garantas.
Apibendrinkime
-
Įsivertinkite poreikius: pagalvokite, kiek žmonių naudosis skrudintuvu, kiek vietos turite virtuvėje ir kokius kepinius planuojate ruošti (tik duoną ar ir bandeles, kruasanus).
-
Rinkitės tinkamą galią ir konstrukciją: namams rekomenduojama 800–1500 W galia; pasirinkite 2 arba 4 riekelių modelį ir atkreipkite dėmesį į skrudinimo angų plotį.
-
Apsvarstykite funkcijas: naudingos funkcijos – reguliuojamas apskrudinimo lygis, atitirpinimas, bandelių stovas, vienpusis skrudinimas, laikmatis, automatinis išsijungimas.
-
Prioritetas – priežiūra ir kokybė: rinkitės poreikius atitinkantį modelį, kurį bus patogu prižiūrėti.







